top of page

Zichtbaarheid.

Hoe zichtbaar ben jij? Is het eng om zichtbaar te zijn? Kun je te zichtbaar zijn? En wanneer ben je eigenlijk zichtbaar? Ik merk dat veel ondernemers met deze vragen worstelen.

En de lijnen tussen de antwoorden zijn dun en ik kan alleen maar schrijven vanuit mijn optiek. Want zichtbaar zijn, of te zichtbaar en of het eng is, is heel persoonlijk. Als je het zakelijk ziet, echter, is te zichtbaar nooit aan de orde. Dat heeft meer te maken met ‘op de goede manier’ zichtbaar zijn. Als je verder leest, leg ik je uit wat ik bedoel en hoe je voor jezelf antwoorden krijgt op bovenstaande vragen.

Jezelf laten zien op het podium

Ik heb geen moeite met zichtbaar zijn. Live. Als ik mijn verhaal mag vertellen. Zeker vakinhoudelijk heb ik wel wat te brengen en ik sta graag voor de groep. Ik ben niet bang om iets duidelijk te maken en voel me zelfverzekerd over wat ik kan en wat ik niet kan. Ook over hoe ik er uitzie voel ik me dan goed. Ik zit prima in mijn rol en vervul deze met verve.


Vraag je me echter om de microfoon te pakken en te gaan zingen, dan gaan er honderd alarmbellen rinkelen. Nu vraag je me om kwetsbaar te zijn. Het kan vals zijn, wat als ik mijn emotie te veel ga voelen en dat doorklinkt, of erger: ik ga huilen, en wat als ik van het podium val en als je mijn ‘tien kilo teveel’ ziet?

Comfortabel zichtbaar

Wanneer voel jij je comfortabel voor de groep? Of ben je liever online zichtbaar? Is pitchen live lastig en zijn die reels op Instagram teveel gevraagd? Ben je meer in je element op LinkedIn of is Pinterest een bron van inkomsten geworden?


Zeker als je net dat podium wilt pakken, online of live, dan voel je je kwetsbaar. Maar er is altijd een podium of medium of manier die wel bij je past. Maak je YouTube filmpjes of geef je online masterclasses? Bedenk waar jij het beste uit de verf komt. Ga niet gelijk staan zingen of entertainen als dat je helemaal niet ligt. Stap voor stap.

Deze tip kan rust geven. Want je bent pas goed zichtbaar als dat op de manier is die bij je past.

Leren zichtbaar te zijn

Natuurlijk kun je leren zichtbaar te zijn via andere kanalen of bij andere doelgroepen dan waar je je comfortabel voelt. Volg eens een training, workshop of masterclass. Verdiep je in andere ondernemers en vraag wat hun tools zijn of tips. Wat wij bij LimaBravo vooral vinden: wees zichtbaar. Dat in ieder geval. En dat ben je nooit teveel. Met de juiste boodschap, de juiste visie en door het creëren van jouw middelen val je op, steek je je kop boven het maaiveld en ga je groeien als ondernemer.

Natuurlijk kunnen wij je een handje helpen met jouw (online) zichtbaarheid. Zo helpen de trainingen Zakelijk bloggen en Storytelling je over drempels heen en geven ze inzicht in wat je wel kan. Wees zichtbaar.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page