top of page

Winterpunt.

Veel mensen worden somber van deze donkere dagen. Helemaal vandaag. 21 december 2022: de kortste dag van het jaar. Om 08:50 kwam de zon vandaag weifelend op en om 16:30 verdwijnt hij weer achter de horizon. Minder dan 8 uur daglicht in 24 uur… Wat doet de kortste dag met jou?


De kortste dag wordt bij ons op het noordelijk halfrond ook wel winterpunt genoemd. Het punt waarbij de zon, vanuit de aarde gezien, de meest zuidelijke positie bereikt: de Steenbokskeerkring.


Als je het zo bekijkt, kan het vanaf hier alleen maar beter worden. Vanaf nu komt die grote koperen ploert namelijk weer langzaam naar het Noorden toe en worden de dagen bij ons weer langer!


Waar je ook op de aarde woont, de zon bepaalt onze seizoenen. Zelfs op de evenaar. Als de aarde niet zou draaien om de zon of rechtop zou staan, zouden wij geen seizoenen hebben. Eerlijk gezegd zou de aarde dan misschien überhaupt niet kunnen blijven bestaan, maar dat is niet het moraal van het verhaal. Wij zijn immers geen ruimtedeskundigen en kunnen ons dus wat dichterlijke vrijheid veroorloven.


Ook zijn we geen biologen, dus wat de gevolgen precies zijn als we geen seizoenen meer hebben, kunnen wij niet overzien, maar... als we dat gewoon kunnen overleven, dan is het voor ons wel duidelijk dat het leven een stuk saaier wordt! Wij zijn gek op seizoenen! Gek op verandering. En dus houden wij wel van de kortste dag. Van het winterpunt: de start van een nieuw seizoen.


Seizoenen houden je scherp en dwingen je je aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Hoe beter je in staat bent je aan te passen hoe succesvoller je bent. Daarbij is omgaan met verandering essentieel. Omgaan met verandering is (over) leven. Van verandering kun je en moet je leren. Als alles altijd hetzelfde blijft, kun je niet groeien. Kan jouw onderneming niet groeien. Droogt je inspiratie op en sta je uiteindelijk stil.


Als ondernemer wil je juist vooruit. Wil je (blijven) groeien. Dus omarm de veranderingen in de markt, in jouw vakgebied in jouw leven. En pas je aan.


Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Kijk dan op ons overzicht en schrijf je in voor die training, masterclass, workshop of leergang die jou helpt te groeien. Omdat stilstaan geen optie is.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page