top of page

Wat is jouw 'happy place'?

Als ondernemende vrouw sta je altijd 'aan'. Je staat vaak voor grote uitdagingen, rent van de ene taak naar de andere, probeert aan de verwachtingen van anderen te voldoen en vergeet vaak voor jezelf te zorgen. Je jongleert met verschillende rollen, probeert een succesvol bedrijf op te bouwen en tegelijkertijd voor jezelf en je gezin te zorgen. In die constante drukte ligt het gevaar om uit balans te raken om de hoek. Het gevolg is stress, uitputting en uiteindelijk zelfs een negatieve invloed op jouw bedrijf en je leven als geheel. Maar wat als wij je vertellen dat er een krachtig instrument is dat je kan helpen om met meer veerkracht, helderheid en innerlijke rust door het ondernemerschap te navigeren?


Dat instrument is mindfulness. Mindfulness is het bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het volledig aanwezig zijn in het hier en nu, met aandacht voor je gedachten, emoties en fysieke sensaties, zodat je los kunt komen van de constante stroom aan gedachten en stress, en je kunt verbinden met een diepere innerlijke rust en kalmte: jouw 'happy place'' .


Hoe kan mindfulness helpen

Het belang van mindfulness voor ondernemende vrouwen is groot. Om maar een paar voorbeelden op te noemen:


1. Stressbeheersing Ondernemen kan gepaard gaan met hoge stressniveaus. Mindfulness helpt je bij het herkennen van stress en bij het effectief ermee omgaan. Door je bewust te zijn van je gedachten en emoties, kun je stressvolle situaties beter hanteren en zo voorkomen dat je overweldigend wordt.

2. Verbeterde focus en productiviteit Mindfulness helpt je jouw aandacht te richten op wat er op dit moment belangrijk is. Door bewust aanwezig te zijn in jouw taken, verhoog je jouw focus en productiviteit, zodat je in staat bent efficiënter te werken en betere resultaten te behalen.

3. Emotionele veerkracht Als ondernemende vrouw word je continu geconfronteerd met uitdagingen, teleurstellingen en afwijzingen. Mindfulness helpt je om emotionele veerkracht op te bouwen, zodat je beter kunt omgaan met tegenslagen. Het stelt je in staat om met meer zelfcompassie en acceptatie te reageren op moeilijke situaties, waardoor je sneller kunt herstellen. En dus kunt doorgaan.

4. Verbeterde besluitvorming Door regelmatig te oefenen met mindfulness ontwikkel je meer helderheid en intuïtie. Mindfulness helpt je om bewust te reageren in plaats van impulsief te handelen, waardoor je strategischer en effectiever kunt zijn in je besluitvorming.


Zweverig of noodzakelijk

Sommigen zullen bovenstaande als (enigszins) zweverig bestempelen. Maar is dat ook echt zo? Is mindfulness zweverig? Of is het juist noodzakelijk? Voor ons is het antwoord duidelijk: mindfulness is een belangrijke, noodzakelijke tool voor ondernemende vrouwen. Het is een praktisch en effectief, en kan jou helpen om succesvol te zijn in jouw ondernemerschap en in het bevorderen van jouw persoonlijke welzijn.

Door mindfulness in te integreren in je dagelijkse leven, creëer je ruimte voor reflectie, zelfzorg en bewuste besluitvorming. Het stelt je in staat om jouw energie en aandacht beter te beheren, grenzen te stellen en prioriteiten te stellen, die echt bijdragen aan jouw doelen en waarden.

Vijf tips voor het toepassen van mindfulness

Dus hier een paar eenvoudige tips om mindfulness in jouw ondernemerschap toe te passen.


1. Begin met ademhalingsoefeningen Neem regelmatig de tijd om bewust adem te halen en je aandacht te richten op je ademhaling. Dit helpt om je in het moment te brengen en je te verbinden met je lichaam.

2. Creëer momenten van stilte Gun jezelf momenten van stilte gedurende de dag. Dit kan betekenen dat je even pauzeert, mediteert, een wandeling maakt in de natuur of simpelweg geniet van een kopje thee zonder afleiding. Deze momenten van stilte helpen je om je geest te kalmeren en helderheid te krijgen.

3. Wees bewust van je gedachten en emoties Observeer je gedachten en emoties zonder oordeel om (beter) te begrijpen welke gedachten je energie wegnemen en welke je ondersteunen. Je kunt bewust kiezen om los te laten wat je niet langer dient en je te richten op positieve en constructieve gedachten.

4. Breng mindfulness in je dagelijkse taken Of het nu gaat om het beantwoorden van e-mails, het plannen van vergaderingen of het ontwikkelen van nieuwe strategieën, breng mindfulness in elke taak. Wees volledig aanwezig, focus op de taak die voor je ligt en laat je niet afleiden door andere gedachten of zorgen.

5. Zorg voor zelfzorg Maak tijd voor zelfzorg en welzijn. Dit kan variëren van regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap tot het doen van activiteiten waar je van geniet. Zelfzorg is essentieel om veerkrachtig te blijven en met uitdagingen om te gaan.


Wil je meer dan alleen maar tips? Meld je aan voor onze training Mindfulness of ga naar ons volledige trainingsoverzicht en kijk hoe onze andere trainingen je kunnen ondersteunen.


Omdat wij jouw graag een stapje dichterbij jouw 'happy place' brengen!
4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page