top of page

Waarheid.

Hoe ga jij om met de waarheid? Vertel je wel eens een leugentje om bestwil? Verwacht je dat anderen altijd eerlijk tegen je zijn? Geloof je dat alles wat je wordt verteld waarheid is?


Als je iemand om zijn of haar mening vraagt, kan het zijn dat je als eerst een wedervraag krijgt. “Mag ik eerlijk tegen je zijn?”. Wat een rare vraag eigenlijk. Ja, natuurlijk mag je eerlijk tegen me zijn. Sterker nog: ik verwacht dat je eerlijk tegen me bent!


De Engelse historicus Thomas Fuller zei “Waarheid is het beste nieuws” en daar ben ik het mee eens. Ik wil altijd de volle waarheid. Maakt niet uit of het goed of slecht is. Ik vind het niet altijd fijn om te horen, maar toch heb ik het liever dan zachte heelmeesters of grove leugens. Alleen als ik de waarheid heb, kan ik op feiten gebaseerde keuzes maken. k houd van de rauwe waarheid. Hoe hard ook. Maar er zijn ook dagen dat ik de waarheid gewoon even niet wil horen. Omdat ik het eigenlijk al weet, maar de confrontatie op dat moment niet aan kan of wil gaan.


Natuurlijk is de manier waarop de waarheid wordt gebracht essentieel. C’est le ton qui fait la music – Het is de toon die de muziek maakt. Een zuivere toon, maakt zuivere muziek. Een waarheid kan wel hard zijn, maar je hoeft hem nog niet hard te brengen. Kritiek is belangrijk, maar kritiek wordt alleen maar opbouwend als het op de juiste manier wordt gebracht.


Maar toch is de waarheid voor iedereen anders, zeggen we vaak. Een waarheid heeft immers 3 kanten: jouw waarheid, mijn waarheid en de echte waarheid. Eigenlijk zeggen we daarmee dat iedereens waarheid wordt “vertroebeld” door zijn of haar eigen omgeving, beïnvloeding en denkbeelden. De echte waarheid is een 100% accurate beschrijving van de werkelijkheid. Daar komt geen persoonlijke inbreng aan te pas.


Hoe het ook zij, waarheid is essentieel bij elke relatie. Een relatie tussen twee liefdespartners, tussen ouder en kind, tussen werknemer en werkgever, tussen vrienden. Een relatie tussen jou, jouw merk, jouw bedrijf en jouw klanten is dus niet anders. De waarheid is het beste nieuws. Het enige nieuws. En laten we eerlijk zijn: de waarheid is toch ook wat jou onderscheid van anderen? De waarheid is toch jouw Visie.


En natuurlijk moet je muziek zuiver zijn als je jouw boodschap uitzendt. Zuivere tonen, zodat de boodschap waar is én een mooie verpakking heeft. Het is jouw waarheid die de boodschap maakt, maar het is de waarheid van jouw (potentiële) klanten die er toe doet.


Weten hoe je het beste jouw waarheid uit kunt dragen via content? Schrijf je dan in voor onze workshop zakelijk bloggen of storytelling en maak je eigen waarheid werkelijkheid!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page