Storytelling.
“Vertel je nog een verhaaltje voor het slapen gaan?” Alle vaders, moeders, opa’s of oma’s hebben deze vraag al vaak gehoord. En de meesten van ons vroeger ook zelf gesteld. Want wat is er nou leuker dan een verhaaltje voor het slapen gaan! Toen ik zelf een klein meisje was, lag er altijd een grote stapel boeken naast mijn bed. Van mijn moeder mocht ik er dan zelf een uitkiezen. Ze las dan rustig en met een kalme stem voor. Langzaam maar zeker gleed ik weg in dromenland.
Mijn vader pakte nooit een boek. Hij installeerde me onder de dekens en begon een verhaal te vertellen. Het verhaal was vaak zo spannend, dat ik absoluut niet in slaap viel. Ik wilde het einde horen. Weten hoe het af zou lopen. Wat hij vertelde was een mengeling van zijn eigen ervaringen en wijze lessen met een avontuurlijk sausje. Een smeltkroes van fantasie, werkelijkheid en bovenal waarheid. Niks rustig en kalm. Het was opzwepend. Met verschillende stemmetjes, intonaties en pauzes. Voor mij als klein meisje: adembenemend! Dit waren geen sprookjes. Dit waren échte verhalen. Storytelling in zijn puurste vorm.

Vandaag de dag is het niet anders. Privé, maar ook zakelijk, vertel ik vaak verhalen. Het grappige is, dat dit tegenwoordig vaak ook in negatieve zin wordt gebruikt: "Kijk uit hoor, ze is een echter verhalenverteller!" Met andere woorden: je moet niet alles geloven wat ze zegt.
Privé klopt dat wel een beetje: in mijn verhalen aan de kinderen waren de olifanten roze, kon een klein jongetje in 1 uur om de aarde heen rennen en stond er een boom in de tuin die scheten liet. Mijn kinderen waren op dat moment immers mijn doelgroep en mijn doel was tweeledig: aandacht vasthouden en een wijze les meegeven. De roze olifant of de schetenboom waren niet de moraal van het verhaal; zij waren de elementen om het verhaal spannend en avontuurlijk te maken. Om de aandacht van mijn kinderen erbij te houden. Juist zodat ze de échte moraal van het verhaal niet zouden missen.
Zakelijk is dat niet anders. Natuurlijk lopen er geen roze olifanten door het kantoorpand van LimaBravo, maar ook in ons volwassen leven is storytelling niet meer of minder dan het gebruiken van verhalen om betrokkenheid te creëren en daarmee je doel te bereiken. Met storytelling voeg je emotie toe aan je bedrijf, product of dienst, zodat je verbinding en aandacht creëert bij je doelgroep.
Dus stel jezelf eens de vraag wat eigenlijk het verhaal is van jouw bedrijf? Geen droge, statistische gegevens, maar emotie. Hoe is je bedrijf ooit begonnen? Waarom doe je wat je doet? Wie zijn de drijvende krachten achter jouw bedrijf? Juist jouw emoties, ontwikkelingen, wensen en verlangens maken het zo interessant. We zijn geneigd de dingen om ons heen menselijke eigenschappen toe te dichten: de zon schijnt vrolijk, de plantjes kwijnen weg, de tafel is robuust en stoer, deze auto betekent alles voor mij. We snappen dit allemaal, dus waarom doen we dit niet met ons bedrijf? Vertel je verhaal aan de mensen in je omgeving, je zakenrelaties en (potentiële) klanten.
De hamvraag is hoe je dat gaat doen op een begrijpelijke, effectieve manier en wat het je gaat opleveren? Hoe stap je over de drempel om het te delen op sociale media, in een blog, op je website, in nieuwsbrieven of persberichten? Daarbij kan LimaBravo je helpen! In onze online workshop en trainingsdag PowerStories komt het allemaal aan bod. Je krijgt handige tips en handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Je leert zakelijke teksten pakkend maken en zult merken dat de drempels die jou tegenhouden helemaal niet zo hoog zijn. Tools, tips en tricks dus!
Klik hier voor beschikbare data en meer informatie.