Informatie-overload
“Er is teveel informatie! Ik ben bang dat mijn (potentiële) klanten door de bomen het bos niet meer zien en mij dus niet (meer) kunnen vinden.” Een opmerking die we veel horen als we MKB-ers en ZZP-ers spreken over de zichtbaarheid van hun bedrijf. Ze willen werken aan een duidelijke visie en dit met krachtige creaties weten uit te dragen, maar bovenaan hun lijst van aandachtspunten staat het feit dat veel van hen worstelen met het vergroten van de zichtbaarheid van hun organisatie en merk.
Eerlijk is eerlijk: het is ook niet eenvoudig om jezelf en je merk zichtbaar te maken in een oerwoud van (digitale) informatie. Maar het is ook zeker NIET onmogelijk!

Voordat internet alom was geaccepteerd en geïntegreerd in onze samenleving, moest je - net als nu - zelf actief op zoek gaan naar informatie. Het grote verschil zat in waar je je informatie ging zoeken. Je zat soms uren in de bibliotheek, je belde met verschillende organisaties en experts, je vroeg het aan je vrienden, kennissen en collega’s. Of je raadpleegde de meterslange rij encyclopedieën die je ouders thuis in de boekenkast hadden staan. Waar je het ook ging zoeken, jij was aan zet. We spraken toen nog niet van informatie-overload, maar soms was de frustratie er niet minder om.
Het aantal middelen dat je als bedrijf kon gebruiken om zichtbaar(der) te worden bij de consument was beperkt. Een krant, een magazine, een promotieteam inhuren om te flyeren op een evenement of folders in de brievenbussen te gooien en niet te vergeten televisie en radio. Je kon door de bomen het bos wel zien, maar het bos was niet zo groot.
Tegenwoordig pakken we vooral onze laptop, tablet, computer of mobiele telefoon en surfen op het web op zoek naar informatie en inspiratie. Vervolgens worden we vrijwillig en onvrijwillig overstelpt met informatie en moet je dus ook nu zelf actief op bepaalde plekken gaan zoeken om de JUISTE informatie te vinden. Voor de klanten die jouw diensten of producten willen aanschaffen, is dat niet anders.
De fout die veel bedrijven en merken maken, is dat ze op zoveel mogelijk plekken online zichtbaar willen zijn. Maar heeft dat wel zin? De mogelijkheden om zichtbaarheid te creëren zijn exponentieel gegroeid, maar de basisregels voor marketing en communicatie zijn niet veranderd. “Het is geen informatie-overload. Het is een filterfout.”
Deze uitspraak komt van de Amerikaanse schrijver, journalist en wetenschapper Clay Shirky. Hij is gespecialiseerd in de sociale en economische effecten van internet, digitale netwerken en sociale media en slaat de spijker op z’n kop. Er is alleen maar informatie- overload als je niet op de juiste manier weet te filteren. Jouw (potentiële) klanten kunnen dat steeds beter, dus laat je niet afleiden door al die bomen als je het bos wilt zien. Stop met hagel schieten en richt je op diegenen die jouw boodschap interessant zullen vinden. Je hoeft geen miljoenen volgers te hebben op Instagram, als je aan enkele tientallen klanten genoeg hebt om je doelstellingen te halen. Laat je niet verleiden door hoe leuk het is door zoveel mensen over de hele wereld gezien te worden, terwijl jouw doelgroep in Nederland zit. Focus en zorg dat je geen filterfouten maakt.
Klik hier voor een overzicht van onze workshops, trainingen en masterclasses en kijk welke jou het beste kan helpen je zichtbaarheid te vergroten in het mooie informatie-bos.
In 2023 starten we met een leergang SEO vol met handige tips, tricks en tools om gericht je zichtbaarheid te vergroten. Zonder informatie-overload. Zonder filterfout. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van onze nieuwe aanbod.